company logo

PDF Drukuj Email


Większość ludzi zdając sobie sprawę z tego jak wiele właściwości leczniczych posiada miód, traktują go jako lekarstwo. Sięgają po niego w przypadku wystąpienia jakiejś dolegliwości czy infekcji. Takie przekonanie nie jest właściwym, gdyż ten złoty dar natury bez żadnych obaw może być traktowany jako produkt naszego codziennego spożycia. Przybierając postać różnych napoi, zup, dań zasadniczych a także słodkich deserów. Ważne jest aby zmienić spostrzeżenie na miód i nie traktować go jako antidotum na różne choroby lecz jak codzienną żywność. W ten sposób uodpornimy swój organizm a także poprzez systematyczne spożywanie poprawiamy nasze samopoczucie.

Nie jest tajemnicą, że miód ze względu na swoje właściwości wykorzystywany jest w medycynie ludowej jako lek. Od ponad 4000 lat uważany jest jako fundamentalny środek przy zwalczaniu dolegliwości zdrowotnych. Już starożytni Grecy i Rzymianie używali go w lecznictwie. Przykłady jego zastosowania można znaleźć w wielu religiach świata, np. Koran mówi, że w miodzie tkwi uzdrowienie rodzaju ludzkiego. Zaś dla Słowian był on najgodniejszym darem składanym najpotężniejszemu Światowidowi.

Miód zapewniał powodzenie w życiu, zdrowie i wszelkie bogactwo oraz był symbolem miłości. Miodu używa się do leczenia różnych schorzeń ze względu na jego właściwości biologiczno-antybiotyczne i inne mające wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka,. Jedną z wymienionych właściwości jest działanie miodu na bakterie i grzyby chorobotwórcze dla człowieka. Jednak należy pamiętać jedną ważną rzecz. Mianowicie aby miód nie stracił swoich leczniczych właściwości nie należy poddawać go przegrzaniu. W temperaturze 60 stopni Celsjusza giną wszystkie właściwości antybiotyczne.  Wysoką aktywnością antybiotyczną charakteryzuje się miód spadziowy oraz miód nektarowo-spadziowy a także gryczany i lipowy. Wielokwiatowy natomiast wykorzystywany jest w leczeniu alergii a rzepakowy dobrze wpływa na pracę serca. Zawarte w miodzie węglowodany i enzymy działają na mięśnie sercowe tonizująco, regenerująco i odżywczo. Napój z miodu i cytryny poprawia przemianę materii, jest doskonałym płynem odżywiającym kolor skóry. Miód jest cennym produktem odżywczym, zwłaszcza dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną czy umysłową. Obecnie miód wchodzi w skład diety: sportowców, alpinistów, płetwonurków. Cukry proste biorą też udział w detoksykacji, chroniąc w pewnym stopniu przed działaniem zanieczyszczonego środowiska oraz obniżając toksyczne działanie używek.  Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, natomiast cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Jony metali zawarte w miodzie stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. Miód odznacza się również właściwościami przeciwzapalnymi, odnawiającymi i oczyszczającymi.

 

Dodatkowe  produkty pszczele to:

  • pyłek kwiatowy zbieranym z kwiatów roślin przez pszczoły miodne. Wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B, cukrów prostych
    i złożonych oraz aminokwasów, w tym argininy. Stosowany 
    w profilaktyce i leczeniu choroby wieńcowej. Ze względu na skład zwany „bombą witaminową”, znajduje szczególne zastosowanie
    w rekonwalescencji, braku apetytu, awitaminozie, schorzeniach układu pokarmowego i wątroby. Od lat pyłek kwiatowy z powodzeniem stosowany jest przy przeroście gruczołu krokowego. Kuracja pyłkowa poprawia samopoczucie, podnosi kondycję i wzmaga odporność organizmu.
  • Propolis zwany kitem pszczelim jest balsamiczno-żywiczną substancją zbieraną przez pszczoły z wydzielin pączków  drzew liściastych
    i iglastych. Barwa jest zróżnicowana w zależności od surowca z którego propolis powstaje, od żółto-zielonej do ciemnobrązowej, prawie czarnej. W jego skład wchodzi cały szereg substancji biologicznie czynnych, wykazujących bardzo silne działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne
    i przeciwbólowe. Przyśpiesza metabolizm komórkowy i działa ogólnie odtruwająco. Regeneruje tkankę kostną, chrzęstną, nabłonek skóry, zapobiega powstawaniu blizn. Ma szczególne zastosowanie w leczeniu odleżyn, oparzeń, owrzodzeń i trudno gojących się ran oraz wrzodów żołądka i przy przewlekłych schorzeniach przewodu pokarmowego.
    Z powodzeniem stosowany jest przy chronicznych nieżytach gardła, anginach, i leczeniu hemoroidów.
  • Królewskim darem ula jest mleczko pszczele Royal Jelly,
    Ta cudowna substancja zawiera około 60% wody, 19% ciał białkowych (globuliny i albuminy), aminokwasy egzogenne, bogaty zestaw witamin
    z grupy B (w tym, w dużej koncentracji, kwas pantotenowy), acetylocholinę  i całą gamę biopierwiastków. Świeże mleczko wykazuje silne właściwości bakteriobójcze.
  • Wosk to kolejny z produktów pszczelich, rozpuszcza się dobrze, zwłaszcza na gorąco. Ma przyjemny, charakterystyczny zapach  i barwę. Miodowy zapach  świec wykonanych  z wosku pszczelego działają kojąco i uspokajająco.
 

My na Facebook'u

Licznik wizyt

.............................. [+/-]
Dzisiaj:
Wczoraj:
Przedwczoraj:
12
32
17

+15

Wizyt łącznie:
: 32 315



Właściciel strony nie wyraża zgody na kopiowanie, powielanie i rozpowszechnianie zdjęć bez jego zgody.   Stworzone dzięki stTX.